Supplemen Sihat Store: February 2015

15 Feb 2015

5 Cara Atasi Puting Susu Luka/Melecet/Cracked

Menyusukan bayi kadangkala boleh menyebabkan luka pada puting (sore nipples). Ini disebabkan oleh beberapa perkara seperti cara bayi menghisap susu dan posisi bayi sepanjang proses penyusuan. Ia biasanya berlaku pada minggu-minggu terawal penyusuan. Namun, situasi ini sedang saya alami sendiri setelah 9 bulan menyusukan si manja. Terasa ingin menangis bila nak bagi si manja hisap. Dah la jenis gelojoh...sabar je la duhai ibu

Bagi mengelakkan keadaan ini berlaku, ibu boleh :-

1-Letakkan bayi anda tinggi separas dengan puting susu anda.
2-Pusingkan bayi ke arah anda supaya bahagian perut bayi anda bertemu dengan bahagian perut anda.
3-Pastikan kebanyakan bahagian areola masuk di dalam mulut bayi anda.
4-Ubah gaya penyusuan bagi setiap sesi menggunakan prinsip yang sama.

5 Cara Atasi Puting Luka

1-Susukan bayi anda dengan lebih kerap seperti setiap 2 jam sekali. Elakkan dari bayi terlalu lapar. Ini mungkin menyebabkan dia akan menyusu lebih cepat dan agresif. Ini boleh menyebabkan puting susu luka
.
2-Mulakan susuan di bahagian yang kurang luka kerana pada permulaan setiap penyusuan bayi mungkin lapar dan menyusu dengan lebih agresif.


3-Kain yang lembap dan sedikit panas juga boleh mengurangkan sakit sama ada digunakan selepas atau sebelum penyusuan


4-Gantikan nursing pad yang anda gunakan sekiranya ia sudah menjadi sedikit lembap. Kelembapan boleh melambatkan proses penyembuhan luka. Sebaiknya gunakan nursing pad dari kain cotton.


5-Satu lagi cara ialah anda boleh keluarkan sedikit susu anda selepas menyusukan bayi anda dan sapukan pada bahagian puting anda. Susu ibu mengandungi sedikit vitamin E yang boleh membantu proses penyembuhan.


Selain cara di atas, saya sendiri cuba sapu sedikit Krim Serbaguna dari Shaklee. Dengan harapan, semoga luka cepat sembuh. 


13 Feb 2015

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Sepanjang kehamilan, pengambilan vitamin adalah sangat-sangat penting bagi ibu. Pengambilan vitamin ini dapat membekalkan nutrien yang diperlukan oleh badan untuk kekal sihat. Vitamin boleh didapati dari buah-buahan atau sayuran, susu, daging , ikan dan sebagainya.

Bagi ibu hamil, ianya menjadi lebih penting kerana segala yang di makan turut dikongsi bersama si manja di dalam kandungan. Jadi, kuantiti vitamin itu sendiri perlulah mencukupi bagi mencegah kemungkinan yang boleh mengganggu kesihatan ibu dan bayi. Walaupun vitamin ini boleh didapati dari pelbagai sumber, tidak dinafikan, ada sesetengah ibu hamil mengalami alahan atau tidak boleh mengambil sumber tersebut sepanjang kehamilan. Bagi menampung keperluan vitamin dan mineral dalam badan, multivitamin dan suplemen khas untuk ibu hamil dirumuskan khas bagi memenuhi keperluan harian seperti asid folik, zat besi dan juga kalsium.

Vitamin Yang Penting Untuk Ibu Hamil

Asid Folik

Ibu hamil harus mengambil 400mcg asid folik setiap hari dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan.
Selain mengambil asid folik, anda juga harus makan banyak makanan yang mengandungi folat, iaitu asid folik dalam bentuk semula jadi. Folat terkandung dalam sayur-sayuran hijau dan kekacang. Banyak roti dan bijirin sarapan juga ditambah dengan asid folik.

Pengambilan asid folik boleh mengurangkan risiko bayi mengalami kecacatan pada tulang belakang (kecacatan tiub neural). Kecacatan tiub neural iaitu spina bifida berlaku apabila saraf di dalam tulang belakang terdedah dan rosak.

Zat Besi

Semasa kehamilan, ibu hamil akan menjalani ujian darah, yang mana akan menunjukkan samada kandungan zat besi mencukupi atau tidak. Jika doktor mendapati kandungan zat besi anda terlalu rendah ianya kemungkinan akan menyebabkan anemia, sewajarnya suplemen berupa zat besi diperlukan. 

Anda memerlukan banyak zat besi kerana jumlah darah dalam badan anda semakin bertambah. Darah yang lebih ini menyokong tumbesaran bayi dalam kandungan. 

Badan anda akan membantu anda mendapatkan lebih zat besi yang diperlukan. Ia membuat penyesuaian untuk membantu anda menyerap lebih zat besi daripada makanan semasa anda hamil. Oleh itu, cubalah makan makanan yang kaya dengan zat besi seperti daging dan kekacang. 

Kalsium

Sumber kalsium lazimnya diperolehi oleh susu. Kalsium ini bertindak untuk kekuatan tulang serta gigi untuk ibu dan juga bayi. Ia juga secara tidak langsung membantu sistem saraf, otot dan juga mengekalkan peredaran darah yang sihat. Jika ibu hamil tidak mengambil kalsium yang mencukupi setiap hari, badan akan mengambil kalsium dari tulang untuk perkembangan bayi. Tanpa kita sedari, kekurangan kalsium ini akan menyebabkan terjadinya osteoporosis,  tulang nipis dan meningkatkan risiko tulang pecah.


Bagaimana Untuk Dapatkan Vitamin Ini Selain Daripada Sumber Makanan??

Bagi ibu hamil yang ingin keperluan vitaminnya lengkap, boleh mencuba SET ASAS ibu hamil dari Shaklee yang memang sudah lengkap dengan bekalan vitamin yang dibincangkan tadi.



Bagi ibu hamil yang masih tercari-cari set hamil, saya sangat syorkan set ini. Pengalaman mengandungkan anak kedua, memang set ini yang saya ambik dari awal kehamilan ditambah dengan vitamin tambahan yang lain.

Kesannya memang sangat lain. Berbeza sangat dengan mengandung kali pertama tanpa mengambil set ini. Antara kesan yang saya sendiri rasai ialah badan bertenaga sepanjang hari, bacaan HB cantik, tiada 'morning sickness', tiada lenguh-lenguh atau 'cramp' sepanjang hamil dan alhamdulillah susu juga meriah bila lahirnya si kecil ke dunia.

Apa lagi ibu-ibu semua, cubalah. Pasti anda jatuh hati!!!!

HUBUNGI SAYA SEGERA :

PN.NOOR : 012-9623207(WECHAT/WHATSAPP)





INGIN JANA SIDE INCOME BERSAMA KAMI????
JOM SERTAI TEAM HEBAT KAMI

HUBUNGI SAYA OKEH!!!

6 Feb 2015

VIVIX Membantu Perokok Berhenti Merokok



Macho ke bang kalo merokok??? Selalu kan kita dengar orang kata, 'alaaaa, tak macho la tak merokok'
Biarlah tak macho, janji badan sihat, penyakit takde nak singgah

Kenapa masih ramai lagi di antara kita yang merokok? Sedangkan kita semua tahu yang rokok itu membahayakan kesihatan dan tiada langsung memberi kebaikan. Juga perlu ingat, bukan perokok saja yang dapat kesan merokok, malah orang sekeliling juga turut terpalit. Asap yang dihembus oleh perokok, jika disedut juga akan memberi impak. Secara jujurnya, saya terpanggil untuk berkongsi seberapa banyak info untuk membantu perokok agar berhenti merokok.

Memang tidak dapat dinafikan, bagi perokok tegar agak susah untuk mereka meninggalkan rokok. Boleh demam jika tidak merokok. Tetapi, baik demam sekarang berbanding sakit yang lebih teruk jika terus merokok. Betul tak??

Bagi yang sudah berkeluarga, kesihatan anak isteri harus dititik beratkan. Seperti yang saya katakan tadi, impak akan turut terkena pada individu yang berada di sekeliling perokok. Tambahan pula jika isteri anda hamil, atau mungkin juga anda mempunyai anak kecil, sewajarnya rokok tidak perlu dihisap.

Kenapa???

Antara kesan asap rokok terhadap ibu hamil dan juga bayi adalah seperti : 
  • Pendarahan ibu hamil
  • Kanser
  • Kelahiran bayi pramatang
  • Bayi tidak cukup berat
  • Risiko kecacatan bayi
  • Tumbesaran bayi tersekat
  • Risiko bayi untuk mendapat penyakit lelah
Jadi, baik mencegah dari mengubati!!
Sayangi diri anda, keluarga dan mereka di sekeliling kita

Sebagai langkah pencegahan, di sini saya ingin berkongsi antara satu produk yang paling PANAS di pasaran, eksklusif hanya di Shaklee. Kat pasaran luar jangan cari, memang tiada. VIVIX!!!
Yes, VIVIX!!!

Bagaimana Vivix membantu perokok berhenti merokok??

Individu yang merokok akan mengalami kerosakan DNA kerana rokok itu mengandungi nikotin. Nikotin merupakan salah satu bahan toksik dalam rokok yang membuatkan perokok ketagih. Nikotin ini merupakan radikal bebas yang menyumbang kepada kerosakan DNA dalam badan.

Setiap sel kita mengandungi DNA. DNA merupakan bahan asas menentukan sel-sel terbentuk dengan sihat. Jika DNA dan rosak, maka sel-sel pun rosak. Akibatnya, akan berlaku mutasi DNA. Sel-sel yang mengandungi DNA mutasi akan membentuk kanser atau penyakit-penyakit lain.
 


Bagi membantu perokok agar kesihatan terjaga tanpa sebarang penyakit, Vivix salah satu alternatifnya. Secara ringkasnya, Vivix Shaklee bertindak dengan cara memulihkan semula struktur DNA dan seterusnya membantu menghasilkan sel-sel yang lebih sihat. Sel-sel yang telah rosak akan dibaiki. Jika anda seorang perokok yang mengidap kanser, vivix membantu membaiki sel-sel kanser ini dengan cara membaiki struktur DNA sel tersebut.

Ikhtiar dengan VIVIX

Dengan pengambilan Vivix Shaklee selama 2 minggu secara konsisten, InshaAllah boleh berhenti merokok untuk selama-lamanya. Vivix Shaklee akan menyebabkan anda secara automatik tidak mahu merokok lagi sebab setiap kali anda merokok, rokok tersebut akan rasa pahit dan payau. Ini bermakna sel-sel badan anda sendiri akan menolak rokok secara automatik. Ada yang tengok kotak pun tak boleh. Hebat sungguh penangan Vivix.

Testimonial




Kini si isteri boleh senyum sampai telinga. Rasa nak cium sokmo suami sebab dah takde bau rokok..oppsssss!!!!
Berminat?? Nak jadikan hadiah buat yang tersayang?
Boleh hubungi saya untuk pesanan.

HUBUNGI SAYA SEGERA :

PN.NOOR : 012-9623207(WECHAT/WHATSAPP)





INGIN JANA SIDE INCOME BERSAMA KAMI????
JOM SERTAI TEAM HEBAT KAMI

HUBUNGI SAYA OKEH!!!


4 Feb 2015

Promo Shaklee Februari 2015

Sepatutnya entri ni dari awal bulan tempek kat sini, tapi kekonon sibuk terpaksa masuk draft dulu...then hari ni ku paksa juga publish. Hah!!! Taraaaaa, entri pasal promo gempak bulan ni ye

Mana tak gempak, kali ni Shaklee memang betul-betul bermurah hati, sekali promo sampai 4 produk tau.
Apa benda yang tengah promo tu???

Tu dia...pakat tengok poster cantik kat bawah ni. Ni lah promo gempak bulan ni.
Gempak tak???



Seperti biasa akan ada promo BUY 6 FREE 1. Kali ini item yang promo buy 6 free 1 ialah OSTEMATRIX dan VITALEA..Dan item dua ni jugak ada promo BUY 2 LESS 5 %..Boleh pilih mana yang kita nak, dua-dua promo hebat ni menjanjikan harga yang terbaik dari biasa!!!

Lagi dua item iaitu VITALEA KIDS dan juga JOINT HEALTH TABLET ada promo BUY 3 FREE 1. Juga gempak...boleh rembat terus satu set tau. JIMAT !!! BERBALOI !!!

Apa lagi...meh kita serbu Shaklee sekarang. Promo berlangsung sebulan, tapi kena pantas bertindak, kang habis licin baru melopong.

Boleh terus hubungi saya, Pengedar Shaklee Pengkalan Chepa, untuk dapatkan stok anda.

JOMSSSSS!!!!!


HUBUNGI SAYA SEGERA :

PN.NOOR : 012-9623207(WECHAT/WHATSAPP)





INGIN JANA SIDE INCOME BERSAMA KAMI????
JOM SERTAI TEAM HEBAT KAMI

HUBUNGI SAYA OKEH!!!

Labels

air kosong. tidak elok untuk bayi (1) alahan (1) alahan ketika hamil (2) Alfalfa (3) anemia (1) Asid Amino (1) Asma (2) Atasi Kulit Bekedut (1) atasi masalah alahan (1) Atasi pedih ulu hati (1) Atasi puting luka (1) Atasi Resdung Dengan Alfalfa Dan Vitamin C (1) Atasi sembeli dengan herblax (1) Atasi sembelit Ketika Pantang (1) ayam masak pakpik (1) B-complex (4) bakar lemak (1) Bangkok (1) Basic H (2) Batuk Berkahak (1) bebas paraben (1) Bell's Palsy (1) Bengkak susu (1) Berhenti Merokok Dengan Vivix (1) Bioflavonoid (1) Biz Shaklee (1) buang lemak (1) cara cerai susu (1) Cara Kempiskan Perut (1) cara makan. suplemen lambat bertindak (1) Cara Mengatasi Anak Mengamuk (1) Cara Menghilangkan Jerawat (1) cegah keputihan (2) cegah sembelit (2) Cerahkan Kulit (1) cerai susu badan (1) Cod Pengkalan Chepa (2) COD Vivix Bachok (4) COD Vivix Pengkalan Chepa (3) Collagen (4) COQ (1) cuci lantai (1) Daftar Ahli (2) demam (1) Demam Denggi (1) diebetis (1) EBM (1) ESP (11) ESP untuk Ibu Hamil (2) esp yang popular (3) Faktor Jerawat (1) faktor keputihan (1) faktor penyebab puting sakit (1) faktor suplemen lambat bertindak (1) Free Trip (1) fungsi vitamin (1) Garlic (1) Garlic Oil Rawat Batuk (1) Gastrik (1) gigitan nyamuk (1) GLA Complex (1) Gout (1) hamil (1) hb rendah (1) hemoglobin (1) Ibu Berpantang (1) ibu hamil (1) Ikan Kembung Masak Asam Pedas (1) Jana Pendapatan (1) jenis warna keputihan (1) Jerawat (1) join ahli (4) kawen (4) Kebaikan ESP (2) kebaikan mealshake. rawat asmaa (1) keburukan air masak pada bayi (1) kenapa esp shaklee (2) Kencing Manis. vivix (3) kentut faraj (1) keputihan (1) Kesihatan dan Kecantikan (1) khasiat esp shaklee (2) khasiat tembikai bagi ibu hamil (1) Khasiat Vivix (2) kolagen hot (1) kolagen Shaklee (2) Kolagen Shaklee Untuk Sakit Belakang (1) kolagen terbaik (1) kombinasi ESP (1) Krim Herbal Blend (1) krim serbaguna (1) Krim shaklee (1) Kulit Sensitif (1) kurang air masak (1) Kurus selepas bersalin (1) kurus sihat (1) makanan ketika alahan (1) makanan tambahan (2) Manfaat Detoks (1) Masker (1) masker vitamin E (1) Mealshake (3) mealshake untuk semua (2) menu tengah hari (1) menyusu bayi. Posisi menyusu (1) menyusu dengan betul (1) Mimpi Ngeri Ibu Menyusu (1) mop lantai (1) multi vitamin (1) Nutriferon (1) nutrisi lengkap (1) Nutriwhite (1) Omega (3) OMEGAGUARD (4) Oste (2) Ostematrix (3) otak cergas (1) pantang ais (1) penapis air (1) pencuci serbaguna (2) Pengedar Shaklee Bachok (9) Pengedar Shaklee Kota Bharu (6) Pengedar Shaklee Pengkalan Chepa (8) Penyusuan Eksklusif (1) Peppermint Ginger Plus (2) Performance Drink (1) Petanda bayi sudah turun (1) petua (2) Petua Bersalin (1) Phytocol-ST (1) Preggy moment (4) Pregnancy (4) Promo (3) Promo Disember 2014 (1) promo mealshake (1) promo vitamin C (2) Promo Vitamin E (1) promosi esp shaklee (6) PromoVivix (1) Prostat (1) Pudarkan Parut (1) Punca Jerawat (1) puting sakit ketika menyusu (1) Rambut gugur (1) ramuan kolagen shaklee (1) Ramuan Vivix (2) rasa loya ketika hamil (1) rawat air (1) Rawat Asma (1) rawat keputihan (1) Redakan Selsema (1) resdung (2) RESEPI ESP (1) Resepi puree (1) resepi simple (1) rose hips (1) Ruam (1) Ruam Hilang Dengan Herbal Blend (1) sakit gigi (1) sakit urat (1) sarapan lengkap (1) sarapan seisi keluarga (1) sebab susu kurang (2) Set Asas Ibu Hamil (1) Set bajet slim (4) Set Cantik (1) Set Ekzema Shaklee (1) Set Gout (1) Set hamil Shaklee (2) set kanak-kanak (2) Set Kehamilan (1) set kesuburan (1) Set Kulit Shaklee (4) Set Menyusu (2) Set Menyusu Bajet (1) set menyusu dan kurus (2) Set Menyusu Lengkap (1) Set Pantang (1) Set Pantang Shaklee (1) Set Perut Kempis (1) Set Rambut Shaklee (1) set resdung (1) Set Tulang Patah (1) shaklee (3) Shaklee Collagen Powder (1) Shaklee Kelantan (1) SID (1) Side Income (1) SIhat (1) Sirap Shaklee (1) Skincare Bebas Kimia (1) SLE (1) Stress (1) Sumber Omega (1) Suplemen Anak Bijak (2) supplemen penggalak susu badan (2) susu ibu (2) tembikai susu (1) Testimoni (3) Testimoni Kolagen Shaklee (1) testimoni set bajet menyusu (1) Testimoni Vivix Untuk SLE (1) Tips (2) Tips Anak Sukar Tidur (1) Tips Banyakkan Susu Badan (1) Tips Pemilihan Pam Susu (1) Title Bonus (1) trimester pertama (1) tumit pecah (1) Urus EBM Semasa Travel (1) Vitalea (2) Vitamin C (4) Vitamin C Sustained Released (2) vitamin cantik (1) vitamin dalam tembikai susu (1) Vitamin E (1) Vivix (9) Vivix Atasi Kencing Manis (1) water pitcehr (1) zat besi (1) Zinc Complex (2)
Supplemen Sihat Store™ © . Designed by MaiGraphicDesign