Supplemen Sihat Store: 2013

23 Nov 2013

Supplemen dan Air MAsak

Selamat malam kesayangansss......

Dah telan vitamin??
Ari ni cukup x 3liter minum air masak
kalo xcukup...sempat lg ni p minum sebelum tdo..ngeee

mesti uols nak tahu kan kenapa kita kena minum banyak air masak...tambah2 kalo kita amalkan supplemen...apa2 aje...bukan SHAKLEE je...ngeh3

Ada yang bertanya.. "Kenapa perlu banyak minum air masak?"

√ Air yang banyak perlu bagi mengelakkan sebarang healing crisis apabila mengambil sebarang supplement kesihatan, kerana ia membebaskan toksin dari tubuh, dan memperbaiki sel-sel yang rosak. Ini tidak termasuk air kopi, teh atau sebarang air berperisa ya! Air putih sahaja...

√ Pengambilan supplement adalah dalam bentuk concentrated iaitu kandungan yang sangat pekat. Kekurangan air akan menyebabkan darah menjadi pekat. Oleh itu perlu banyak minum air. Umpama mengacau sesudu gula dalam sebiji cawan dan sesenduk gula. Satu senduk gula pasti tidak sesuai dilarutkan dalam sebiji cawan, jadi ia memerlukan bekas yang lebih besar iaitu jag.

√ Berbeza dengan mengambil vitamin dari sumber organik semulajadi (buah-buahan asli), buah-buahan tidak memerlukan air yang banyak kerana ia sendiri sudah mengandungi air. Tahap kepekatan nutrient dalam sebiji buah jauh lebih rendah dari sebiji pil vitamin. Bayangkan sebiji pil Vita-C 500mg Sustained Released sama dengan 7 biji oren. Berapa banyak air dalam 7 biji oren tu?

Jadi pastikan anda mengambil sekurang-kurangnya 3 liter air masak setiap hari.

Selamat minum air masak!!!

Nite everybody....

8 Nov 2013

ALFALFA SHAKLEE Ejen DETOKS terhebat

Assalamualakum dan selamat petang semua pembaca

Dah berkurun rasanya xhapdate blog ni..ntah ape la kekangannya..nak kat xde masa...org lain boleh je buh entri ari2...sebab ada penyakit M kot...hoho

okeh...xnk melalut xtentu pasal...straight to da point...entri kali ni nak stori sket pasal ejen detoks dalam badan kita

Kenapa perlu DETOKS????

Seseorang yg normal mengumpul skurang-kurangnya 2 hingga 6 kilogram reputan najis bercampur toksin dan lemak dalam usus yg membentuk kerak najis pada dinding usus(mucoid). Ini yang menyebabkan kegagalan usus untuk menyerap zat nutrien yg kita makan..Ini fakta ye...saya petik dalam mingguan wanita...:)

Asid dan toksin yg terkumpul dalam badan adalah penyebab utama bagi PENYAKIT, PENUAAN dan masalah lain seperti GEMUK,JERAWAT,BADAN BERBAU, RESDUNG,SEMBELIT dan banyak lagi

Penyingkiran toksin amatlah penting bagi menjamin kehidupan yang lebih sihat dan selamat

Jom kita DETOKS secara sihat...selamat dan semulajadi dengan ALFALFA Shaklee

Bagaimana alfalfa ni berfungsi sebagai detoks???

  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Mengandungi enzim yang tinggi dalam membantu masalah penghadaman dan pencernaan 
  • Melegakan sembelit
  • Terkenal sebagai purifier untuk darah dan hati daripada bahan kimia dan logam berat
  • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  • Membuang angin dalam badan (Toksin punca angin berlebihan dalam badan)
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan. (Toksin juga membuatkan badan lesu dan lemah)
  • Melegakan elergi dan ekzema
  • Meneutralkan asid dalam badan (Kealkalian yang tinggi)
  • Meringankan masalah badan, kaki dan nafas berbau

So...apa tggu lagi...nak sihat...nak cantik...kena la jaga dalaman. Baru terpancar luaran aura serinya

Boleh hubungi saya jika ada sebarang pertanyaan atau untuk pesanan

SMS : 013-3688825
Whatsapp : 012-9623207







2 Sep 2013

COQ Health Plus Shaklee


Wahhh...Promo hebat Shaklee kembali
Bulan ni promo COQ Health Plus...actually...COQ ni baru je launch kat Malaysia Jun lepas

Ramai lagi yang belum tahu kewujudan produk ni
Jom kita tengok macam mana rupenya...


CoQHealth Plus mengandungi kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E dan estrak teh hijau. Ianya didatangkan dalam kapsul bioketersediaan minyak kacang soya bagi memastikan potensi penguraian maksimum dan penyerapan yg lebih baik.

Bahan utama dalam supplemen ini ialah Co Enzim Q10. Co Enzim Q10 adalah nurien larut lemak yang dihasilkan dalam tubuh dan ada dalam semua sel. Ianya paling banyak pada organ yang melaksanakan tugasan berat seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas.

Dia antara fungsi CoQ 10 ialah :

  • menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
  • menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
  • meningkatkan peredaran darah
  • membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah

Coenzyme Q10 sebenarnya boleh didapati dalam bentuk makanan seharian kita...seperti daging lembu, ayam, brokoli, bungak kobis, kekacang, bayam dan juga soya. Namun akibat faktor usia kita yang semakin hari semakin tua, pengambilan supplemen Coenzyme Q10 amat disyorkan setara dengan kandungan Coenzyme Q10 dalam badan yang semakin merosot

Selain itu, manfaat lain Co Enzim Q10 adalah :



  • untuk kesihatan kardiovaskular
  • menangani penuaan
  • menangani tekanan darah tinggi
  • menangani keletihan
  • kesihatan ginjal
  • migrain
  • kesihatan saraf dan otak
  • menangani masalah kekurangan Co Enzim Q10 secara genetik
  • kesuburan lelaki
  • kesihatan pergigian

So,,dah tau details produk dan dah jelas kelebihannya...tunggu apa lagi. Jom rembat SEGERA!!! Sempena bulan PROMOSI, tentunya harga OHSEM!!!


Dapatkan CoQ health Plus Shaklee hari ini
SMS/ Whatsapp : 012-9623207

10 Jul 2013

Resepi Bancuhan ESP

Selamat pagi sayang :)

Pagi ni nak share resepi bancuh ESP la kat sini. Actually,sahur td bancuh utk diri sendiri..then plingggg dapat idea, why not share kat blog kan. Nnt senang nak refer...anak cucu nnt pon boleh tengok...:P




ESP ni boleh dikatakan antara product killer Shaklee....ramai yang telah cuba restok berkali2..Kenapa??? Sebab ESP ni HEBAT..banyak manfaatnya. Bagi yg dah rasa tu, kompem tau kan betapa amazingnya ESP.
So,entry kali ni nak share cara2 bancuh ESP...especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asyik bancuh dengan susu jerrr. ..Muak jugak kan..asyik dok shake warna yang sama je..haha

Jom intai resepi...nnt boleh cuba..tekak pon happy ari2 rasa lain...kiki

  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (kurma + ESP...milkbooster mantapsss+ bertenaga)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)
  • ..........ada sape2 nak tambah..silakan...
Saya suka mix ngan horlick + kurma...nak bagi susu yummyliciousss kat bay kan...haha
Anda bagaimana?? Ikut selera masing2 kan...

ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:

1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik gebu gebassss...



Berminat dan ingin mencuba???
Hubungi saya sms/whatsapp : 012-9623207
Jaminan harga istimewa!!!!

4 Jul 2013

JELITA dengan SHAKLEE COLLAGEN POWDER

Apa itu kolagen??
➜ Merupakan sejenis protein yg secara semulajadi terbentuk dalam tubuh badan manusia dan haiwan.

Mengapa supplemen kolagen penting?
➜ Semakin meningkat usia, pengeluaran kolagen akan menjadi sedikit lambat. Sebab tu terjadinya kulit kendur, berkedut dan lembik
➜ Pengambilan makanan harian yang tak seimbang tidak dapat memenuhi keperluan untuk menghasilkan kolagen

Shaklee Collagen Powder (SCP):-

Mengandungi 7 Bahan Utama yang saling membantu antara satu sama lain untuk menghasilkan kolagen yang terbaik.

➜ RSS Collagen dari SISIK IKAN MERAH
Kenapa sisik ikan merah? kerana ikan merah adalah hidupan air laut dalam. Kurang terdedah dengan pencemaran dan merupakan sumber kolagen yang lasak (tekanan air terhadap sisik ikan).

➜ EKSTRAK Biji Benih CAMELLIA JAPONICA
Mengandungi bahan antioksida semulajadi yang dapat mengurangkan radikal bebas. Juga mengandungi asid eloik yang merupakan pelembab yang terunggul.

➜ EKSTRAK Pfaffia
Gabungan dengan ekstrak Camelia Japonica menyokong pembentukan Collagen menjadikan kulit lembut, lembab & rata.

➜ ELASTIN dari KOLAGEN Ikan
Elastin mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit yang boleh melantun apabila dicubit. Bekerja bersama kolagen menghasilkan kulit yang TEGANG,GEBU & ANJAL.

➜ VITAMIN C & B
Vitamin C - menggalakkan pengeluaran COLLAGEN dan melawan RADIKAL BEBAS yang MEROSAKKAN kulit.
Vitamin B - terlibat dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk menghasilkan tenaga bagi menggalakkan pengeluaran COLLAGEN ASLI.

➜ EKSTRAK KERANG-KERANGAN
Mengandungi Glukosamina yang penting untuk sintesis bendalir sinovia bagi melicinkan pergerakan sesendi dan melembabkan mata untuk mengelakkan ketidakselesaan mata.

➜ LOCTOBASILUS ACIDOPHILUS (Bakteria Baik)
Membantu mengimbangi usus dan memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi penyerapan semula Collagen.

Antara fungsi SCP :
  1. mengurangkan kedutan dan garis2 halus
  2. mengecilkan liang roma
  3. melembapkan kulit
  4. mengembalikan keanjalan kulit
  5. menghilangkan lingkaran gelap bawah mata
  6. menegangkan punggung dan payudara
  7. memelihara kesihatan rambut
Pengambilan supplemen kolagen amat penting untuk 'topup' balik kolagen yg dah hilang. Dengan SCP, kesan seawal 8 minggu akan anda rasai...tapi depends pada badan jugak...ada yg lagi awal...:)

That's all...sharing is caring.
~TESTIMONI~

 
 

Berminat??? Ingin cuba???

PM/WhatsApp : 012-9623207

29 Jun 2013

Rawat Keputihan Dengan Alfalfa Shaklee

Salam uolsss...
Malam ni nak sharing pasal alfalfa Shaklee..rata2 dah tau kan apa tu alfalfa...ape khasiatnya...kenapa dipanggil raja segala tumbuhan kan..so saya xnak cerita panjang.

Sebenarnya saya ni mengalami masalah keputihan...xde la teruk sangat. Tapi mesti kita xselesa kan. Asyik dok tukar panty je...

So, nak dijadikan cerita...since dah join SHAKLEE...mula la study pasal produk2 dia...xstudy cano nk convince prospek...yeehaaa

Kebetulan pulak sekarang tengah bf mylil prince...so amik la set bajet nyusu uk trial kat dr sendiri..Set bajet tu just ada ESP dan Alfalfa je...dua2 ni fungsi as milkbooster. Thats why saya ambik...nak kasi baby saya cepat kenyang dengan susu berperisa sedaaaappppp!!!

Dari hari ke hari...xperasan sangat pasal kesan alfalfa terhadap masalah keputihan nih...Tapi, mmg diakui sejak akhir2 ni kurang tukar panty...Lepas tu Miss V pon kering je...**sangat suka okeh...setel poblem i!!!!hiksss

Bukan keputihan je hilang...masalah sembelit pun xde..Now ari2 lancar je pembuangan..**suka lagikkkkk...:)

Tu je la nak share malam2 nih...xde ayat dah nk tulis

Bagi yg nak cuba Alfalfa...boleh contact saya 012-9623207
Boleh jenguk fanpage saya...Mum's Beauty & Care

Daaaaaa...
Selamat malam

6 Jun 2013

OMEGAGUARD SHAKLEE~~

~Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee~

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.

3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium dan dioksin


Kalau tengok pada kelebihan OMEGAGUARD Shaklee ni...mmg puas hati jika kita mengamalkannya...
Nnt2 kita share pasal ape kebaikan dia plak ok!!!

Hanya yang terbaik dari Shaklee..:)

4 Jun 2013

Mealshake With Luv

Sekarang dah masuk bulan Rejab...bulan depan Syaaban..pastu Ramadhan menjelma..
Puasa masih belum berganti lagi...2 hari je pon...haishhh nape la liat sgt nk gnti...selalu ja wat keje last minit..

Last year masa puasa,pregnant..so just tggl 2 ari..tu pon sbb dinasihatkan oleh nurse...jgn puasa sbb nk amik darah wat BSP...(kn kencing manis waktu prgnat ok!!)...alkisahnya...:P

So,sekarang tgh dok cari luang masa nk ganti..dah ada baby ni...kn la mkn byk masa sahur...plus supplement utk bekalkan tenaga yg cukup...selain nk supply susu kat si tecik ni.
Since dh jd distributor Shaklee..dah xde alasan lagi okey...jgn kata nnt susu xdak kalo puasa..kesian kat baby...tu la ni la...NO!!!NO!!!NO!!!

Jom tengok ape yang best kita ambik if nak ganti puasa or nk puasa Ramadhan nnt...check it out!!!

Actually ada tiga item yg disyorkan utk kita kekal bertenaga sepanjang puasa...
Malam ni nak sentuh pasal MEALSHAKE dulu...yg lagi dua dlm next entry ok...:)

Jom kita study sket ape dia yg dinamakan MEALSHAKE ni??

Ia merupakan sumber protin dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Ia juga mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protin termasuk asid amino asli yang terdapat di dalam protin termasuk asid amino perlu dan tidak perlu.

So..masa sahur tuh...shake je mealshake nih...inshaAllah akan kekal bertenaga sepanjang hari...
Nak lagi bertenaga...nntkan kupasan dua lagi geng Mealshake next entry...


12 May 2013

Peppermint Ginger Plus Shaklee

Angin dalam badan??? Sangat xselesa kan..
Kalau saya,datang je angin..tepuk belakang pun keluar angin..
keluar ikut mulut okey...hikssss

Bagi sape2 yg mengalami masalah angin ni, jom kita tengok satu produk dari Shaklee...
khas untuk buang angin....yeeehaaaaa!!!!!

Ni lah dia ~Peppermint Ginger Plus~

Peppermint Ginger Plus ni mengandungi herba pudina asli, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa nyaman dan melegakan. Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut.
Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

Apa kelebihan produk ini berbanding dengan produk lain...
Let's check it out..:-

* melegakan senak perut
* membantu penghadaman
* mabuk laut atau darat
* melegakan kesakitan cirit birit dan gastrik
* melegakan sakit ketika period
* melegakan mual dan loya ketika hamil
* membuang angin dalam badan
* menyamankan perut



Hubungi saya, Noor Asiah Yusoff (ID 894676) :
pm/sms/whatsapp 012-9623207 untuk sebarang pesanan atau konsultasi PERCUMA!!!!

"JOM SIHAT BERSAMA SHAKLEE"

Alfalfa - 1001 kebaikan


Alfalfa Shaklee merupakan produk pertama sekali yang dicipta oleh Dr. Forrest C Shaklee pada tahun 1950an. Maka Alfalfa Shaklee merupakan produk signature Shaklee Corporation.

Kenapa  Dr. Shaklee memilih Alfalfa Shaklee sebagai supplement pertama? Alfalfa merupakan herba tradisional masyarakat orang putih dan mereka menggunakan Alfalfa untuk pelbagai jenis keadaan kesihatan terutamanya bagi wanita selepas bersalin. Oleh sebab Alfalfa mempunyai banyak kebaikan kepada wanita, lelaki dan kanak-kanak maka Dr. Shaklee merumuskan formula Alfalfa menjadi supplement Alfalfa Shaklee yang sangat-sangat memberi manfaat kepada jutaan manusia.


Jom kita tengok apa kebaikan alfalfa ni...


Kebaikan Memakan Alfalfa

1. Kaya dengan vitamin dan mineral
    Alfalfa Shaklee Mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. 
    Mengandungi mineral Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan Zat Besi. Alfalfa 
    Shaklee turut mengandungi, Flourida, Protein, Mineral Surih, Serat, Asid Lemak 
    dan Antioksidan.

2. Alfalfa bermanfaat dalam penyerapan protein, dan karbohidrat.

3. Alfalfa juga bertindak sebagai pembersih darah


Kebaikan alfalfa terhadap kesihatan badan :-

1.    Merawat gangguan pencernaan
2.    Mengawal kolestrol dalam darah
3.    Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh
4.    Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5.    Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6.    Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan
7.    Mengurangkan simptom menopous
8.    Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9.    Merawat masalah sembelit
10.  Menyahkan toksik dalam tubuh
11.  Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12.  Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13.  Membantu masalah penghadaman
14.  Membantu memperbanyakkan susu ibu
15.  Mengurangkan masalah pundi kencing
16.  Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17.  Meningkatkan kesihatan prostat
18.  Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19.  Menghangatkan hubungan suami isteri
20.  Membantu tingkatkan kesihatan lelaki


Keistimewaan Alfalfa Shaklee

1.  Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)
2.  Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia
3.  Di sediakan dalam dua pek bersaiz 330 biji dan 700 biji  
4.  Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi
5.  Tidak memberi mudarat kepada bayi yang menyusu seperti panas dan cirit-birit
6.  Alfalfa Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet tiruan.
7.  Membersihkan hati
8.  Membantu melengkapkan zat dan nutrient dalam pemakanan seseorang





* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Hubungi saya, Noor Asiah Yusoff (pm/whatsapp 012-9623207) untuk tahu lebih lanjut pasal produk, harga dan sebarang tempahan...juga konsultasi PERCUMA!!!!!


9 May 2013

Vivik Shaklee Yang Superb!!!!

Vivix merupakan produk terbaru Shaklee yang baru sampai ke Malaysia tahun lepas. Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.
Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Siapa yang memerlukan Vivix? Ya, sesiapa sahaja (dewasa) yang mahu mendapat khasiat polifenol semulajadi yang tinggi, demi sebuah kesihatan.
Biasanya kami menyarankan sekiranya mengambil Vivix, tidak perlu mengambil suplemen lain. Ya, ini kerana harganya yang agak mahal. Namun, sebenarnya Vivix boleh diambil dengan suplemen lain, kerana ia memberi kesan sinergi bila diambil bersama-sama. Walau bagaimanapun, Vivix sahaja sudah cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.
Vivix perlu disimpan dalam peti sejuk kerana penghasilannya dari bahan semulajadi memerlukan suhu rendah agar tahan lebih lama.


Vivix bertindak dalam 4 cara:

1. Mempertahankan sel (cell defense)

vivix shaklee cell defense

 

2. Memberi tenaga kepada sel (cell energy)

shaklee vivix cell energy

 

3. Memperbaiki sel (cell repair)

shaklee  vivix cell repair

 

4. Meningkatkan prestasi sel (cell performance)

vivix shaklee cell performance



Dapatkan vivix Shaklee hari dengan harga yang pasti berbaloi! Sempena dengan promosi bulan May 2013
Beli 6 percuma 1

Beli 2 unit Vivix dan dapatkan KEAHLIAN SHAKLEE PERCUMA!

PERHATIAN : Vivix tidak disarankan kepada ibu mengandung.

Hadiahkan Vivix Shaklee kepada yang tersayang – suami, isteri (kecuali yang mengandung), ibu, ayah, mentua.. malah kepada diri sendiri.. taknak ke jadi cantik dan sihat macam Ayu Raudhah

credit to: mommy Lyna




30 Apr 2013

TIPS PENGAMBILAN VITAMIN

Tips pengambilan vitamin yang berkesan

Jom kita share sikit tips nak ambil vitamin nih. Bukan ape, ianya sangat la penting bagi memastikan vitamin yang diambil tu dapat berfungsi sepenuhnya..

1- Minum air
Minum air yer puan2..Air ape?? Air berwarna kah?? Air manis kah?? NO!!! NO!! Air putih yer uolsss.Jangan pandang remeh tentang pengambilan air putih secukupnya. Nak tau banyak mana? Senang aje. setiap 25kg berat badan kita, kita perlukan 1liter air. Mampu? hehehe...Minum la sejam satu gelas...:)

2- Ikut jadual yang disarankan
Ada sebab kenapa kita tak patut makan semua jenis vitamin sekaligus. Ianya menyebabkan badan bekerja dengan lebih keras pada satu- satu masa untuk memproses semua nutrient, malah boleh menyebabkan kita lagi letih dan adakalanya mengantuk. Buah pinggang pun penat nak proses lebih, kemudian kepekatan darah pun akan meningkat secara mendadak dalam satu masa. so, bahagi- bahagikan jenis vitamin ikut masa yang ditetapkan ok.

3- Elakkan makan vitamin bersama ubat
Janganlah bagi badan confuse, mana satu nak treat dengan ubat, mana satu nak serap vitamin. Bila darah bercelaru, sukar untuk badan serap vitamin dengan baik. Jika ada ubat perlu diambil, dahulukan ubat tu, selangkan sejam ke 2 jam kemudian untuk makan vitamin pula. Atau makan ubat belah pagi dan petang, malam baru makan vitamin. Tanya pendapat doktor anda, dan minta pendapat distributor vitamin anda.

4- kurangkan minum minuman berkafien
Kalau dah makan vitamin, kurangkan la minum kopi dan yang lain2 mengandungi caffeine. Bukan apa, rugi aje makan vitamin kalau tak dapat diserap dengan baik oleh badan, selain ianya boleh termusnah begitu saja kalau diambil bersama- sama kopi. Kalau nak juga minum, jarakkan masa minimum 2 jam.

5- kenali jenis vitamin anda
Ada jenis vitamin yang tak sesuai diambil bersama- sama dan ada jenis yang elok diambil sekaligus untuk mengoptimumnkan penyerapaan oleh badan. So kena consult elok- elok lah ye.



Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya:
Noor (012-9623207)

8 Apr 2013

Nutrisi Penting Sepanjang Hamil

Seiring pertambahan usia kandungan, keperluan gizi ibu turut meningkat terutamanya apabila kehamilan memasuki trimester kedua. Anda sedia maklum, makanan sihat sangat penting. Apatah lagi jika sedang hamil. Hal ini kerana makanan yang diambil oleh ibu hamil amat besar ertinya bagi pertumbuhan dan perkembangan si manja.

Sebaik sahaja memasuki trimester kedua, pertumbuhan janin mula berkembang pesat terutamanya otak si manja. Oleh kerana itu, kita semua memerlukan gizi seimbang yang optimum. Amalan gizi yang buruk menimbulkan pelbagai masalah kesihatan. Bukan sahaja kepada ibu, malah bay juga. Ibu mungkin menderita anemia dan kurang khasiat makanan. Manakala bayi pula mungkin akan lahir dengan berat badan yang rendah atau lahir pra matang atau mungkin juga tidak sempat dilahirkan akibat keguguran.

Jika sebelum ini ibu hamil sudah biasa dengan pola makanan yang tidak sihat, jangan khuatir. Ada jalan penyelesaiannya. Seawal usia kehamilan, ubah cara makan dan ambillah yang terbaik agar kesihatan anda dan buah hati terjamin.



KARBOHIDRAT

Sumber makanan ini sangat penting bagi menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh tubuh..Namun, ia perlu diambil di ambil secara sederhana. Makanlah pelbagai jenis sumber karbohidrat kompleks yang membekalkan vitamin, mineral dan serat seperti mee, pasta, roti, kekacang, kentang dan karbohidrat ringkas seperti buah-buahan, susu, produk tenusu dan sayur-sayuran. Kekurangan kabohidrat boleh menyebabkan anda kelesuan dan keletihan apatah lagi ketika hamil.

PROTEIN

Protein juga dikenali sebagai sumber zat pembangun dapat diperolehi daripada daging lembu,ayam,ikan, makanan laut, telur putih, susu dan kekacang. Walaupun begitu, ibu hamil digalakkan untuk mengambil protein yang kurang berlemak. Tanpa protein yang mencukupi terutama dari sumber ikan, sukar untuk memperoleh kebaikan asid lemak yang baik untuk perkembangan otak bayi.

AIR

Pengambilan sumber air tidak kiralah air kosong, susu, sup atau sebagainya perlulah dalam anggaran 9 gelas sehari. Akan tetapi, tambahkan jumlahnya jika keadaan panas. Air sangat penting untuk mengelakkan dehidrasi yang turut menjadi punca pandangan kabur untuk tempoh tertentu.

BUAH-BUAHAN & SAYUR

Kedua-dua jenis makanan ini sangat kaya dengan serat. Pengambilannya dalam jumlah yang seimbang dapat membantu bakal ibu mengelakkan diri daripada mengalami masalah sembelit yang biasa terjadi pada ibu hamil. Malah, kandungan vitamin yang terdapat dalam buah dan sayur dapat membantu penyerapan zat besi. Namun, elakkan daripada memilih buah dan sayur yang dikategorikan sebagai sejuk dan tajam.

ZAT BESI

Sumber makanan ini amat perlu bagi menghindar dari penyakit anemia. Tanpa zat besi yang cukup, tubuh tidak dapat membuat nsel-sel darah merah dan jaringan tubuh serta organ tidak akan mendapat oksigen yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik. Makanlah lebih banyak sayuran hijau, buah-buahan kering (prun,kurma atau kismis), daging, ikan salmon, telur kuning dan hati. Zat besi daripada sumber haiwan lebih mudah diserap oleh tubuh jika dibandingkan dengan sumber tumbuh-tumbuhan.

KALSIUM

Amat diperlukan untuk pertumbuhan tulang dan gigiserta melindungi diri dari osteoporosis dan gigi rapuh.
Jika keperluankasium bayi tidak mencukupi, maka bayi akan menyerapnya dari tulang ibu.Sumber yang kaya dengan kalsium adalah sayuran hijau, kekacang, susu serta produk tenusu. Ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnya 1000-1500mg kalsium setiap hari. Ambillah sekurang-kurangnya 4 gelas susu sehari untuk memperolehi sumber kalsium yg mencukupi.

ASID FOLIK

Banyak terdapat pada sayuran berwarna hijau gelap seperti bayam dan brokoli. Keperluan brokoli adalah 400mcg sehari terutama di 12 minggu pertama kehamilan. Kekurangannya beupaya menganggu pembentukan otak dan spina bifida.

B COMPLEX

Sumber makanan ini berguna untuk membina sistem saraf, otot dan jantung agar dapat berfungsi normal. Dapat diperolehi dalam biji-bijian, kekacang, sayuran hijau, telur dan produk tenusu.

VITAMIN D

Amat baik dalam pertumbuhan dan pembentukan ulang bayi. Sumbernya terdapat dalam kuning telur dan susu.

VITAMIN E

Dalam membentuk sel darah merah yang sihat, makanlah gandum, kekacang dan sayuran hijau.

 __________________________________

Shaklee ada menyediakan suPplemen lengkap untuk ibu2 yang hamil.




 Berminat boleh drop komen atau hubungi 012-9623207...:)


"JOM SIHAT BERSAMA SHAKLE"

3 Apr 2013

Bengkak Susu

Walawehhh...baru siap entry neh...padahal nk story pasal ni on dat day sakit tuh..
Tapi, banyak pula halangannya...*saje alasan...kikiki

Last week, dua kali jugak la ibu harraz (aku ler tuh..ahaksss) mengalami bengkak susu. Ohhh sakit yg amat..1st time tu kena malam hari..Tersangat la sakit smpi nak dukung harraz pon xleh kena tang cik B..Apa lagi bergabung tenaga la dengan incik hubby pam bagi kosong cik B..Dah okey br la boleh tdo dengan aman...hoho

Kali kedua plak kena selang 2 hari..jenuh pikir napela asyik bengkak susu je..Then baru la teringat,lately harraz xbape nk hsp belah kanan..Yg belah kanan ni la bengkak..so, setelah sessi paksa memaksa hisap setel, pam pulak cik B bagi btl2 kosong...alhamdulillah kali ni xla sangat sakit..

Jom, kita check ape yang perlu kita buat kalo kita mengalami bengkak susu :-


-->Susukan bayi anda dengan kerap...2 atau 3jam sekali..Kejut bayi anda kalo bayi tengah syok di buai mimpi indah...keh3x

-->Pastikan bayi hisap kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Pastikan bayi hisap sepenuhnya payudara pertama sebelum bagi yg sebelahnya.

-->Letak tuala panas atas dada atau mandi dengan air suam. Cara ini adalah untuk memudahkan pengeluaran susu selain dapat melembutkan aerola.

-->Jika payudara terlalu penuh,amik pam then pam..;)

-->Semasa bayi menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.



-sumber:babycentre-

2 Apr 2013

Nutriferon Shaklee

Selalu demam?? Selsema?? Badan x sihat?? Kompem la panadol yang kita cari kan...Telan 2biji,dok kejap hilang..tapi pernahkah kita terfikir yang panadol ni xelok untuk kita kalo asyik dok telan dia je..

Jangan risau...moh kita bertukar ke gaya hidup yg lebih sihat. Dengan vitamin dari Shaklee, sokongan terhadap imunisasi kita boleh dipertingkatkan..kalo dah sistem imun kuat,susah la sikit nk kena penyakit kan...

Nak tau ape benda yg saya nak cerita nih...ni la dia...Taraaaa!!!!!!!

Apekah Nutriferon?????

Nutriferon merupakan satu produk berpaten, campuran ekstrak tumbuhan bagi pengukuhan imun yang terbukti secara klinikal. Bila di ambil setiap hari, ia dapat meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi tubuh badan yang merpakan pengaktif kritikal sistem imun. Satu-satunya suplemen yang dicipta ole penemu interferon Dr. Yasuhiko Kojima setelah 40 tahun membuat penyelidikan. Campuran dari tumbuhan  semulajadi seperti biji labu, bunga safflower, benih plantago dan kuntuman bunga Japanese Honeysuckle yang telah TERBUKTI secara klinikal dapat menyokong dan merangsang proses gerak balas imun semulajadi pada tahap selular.

Kebaikan Nutriferon adalah seperti :-

1. Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari 
2. Melawan kanser & tumor
3. Melindungi dari influenza
4. Meringankan stress dan kelesuan
5. Melambatkan penuaan
6. Mempertingkatkan menopaus
7. Mempertingkatkan PMS
 
p/s : Bulan April, bulan promo untuk Nutriferon...jom dapatkan Nutriferon dari saya...hubungi 012-9623207 atau fanpage http://www.facebook.com/pages/Mums-Beauty-Care/241605725976192?ref=ts&fref=ts


"Jom Sihat Bersama Shaklee"


Pemakanan Bijak Semasa Hamil

 
Waktu hamil adalah antara masa yang paling penting dalam kehidupan seorang wanita. Sekarang, kita telah mempunyai pemahaman yang lebih mendalam terhadap pemakanan yang sihat sepanjang tempoh kehamilan berbanding dengan masa dahulu. Pemakanan yang sihat sewaktu hamil adalah perkara yang terbaik yang kita dapat lakukan bagi diri kita dan juga bayi. Pemakanan yang sihat adalah langkah pertama untuk mendedahkan si manja didalam rahim kepada campuran nutrien yang betul sebagai asas memulakan jalan ke arah kesihatan yang ideal.

Otak si manja tumbuh dan berkembang pesat di sepanjang ketiga-tiga trimester sewaktu hamil dan seterusnya ketka kanak-kanak. Kajian menunjukkan bahawa diet ibu yang kaya dengan asid lemak omega 3 dan nutrien lain dapat meningkatkan perkembangan otak dan saraf si manja semasa hamil dan juga sewaktu penyusuan susu ibu.

Lemak baik dan perkembangan otak si manja

Pembekalan kuantiti dan jenis lemak yang betul semasa hamil adalah pening. Lemak adalah penting dalam diet setiap orang, terutamanya bagi janin yang sedang berkembang. Lemak merupakan sumber yang penting bagi otak dan sistem saraf. Ia merangkumi lebih daripada 60% dari berat kering otak. Kekurangan lemak yang baik akan menyumbang kepada pelbagai komplikasi seperti getaran, masalah belajar, mati rasa, perkembangan yang terbantut, kejang, strok dan autism. Sebaliknya, pengambilan jumlah lemah "baik dan sihat' yang betul dapat membantu kedua-dua ibu dan anak mencapai potensi penuh.

Perkara penting yang perlu diingati adalah terdapatnya perbezaan yang besar di antara lemak yang berlainan jenis. Lemak yang paling merbahaya perlu dielakkan, tak kira semasa hamil atau tidak iaitu lemak trans. Ini adalah kerana lemak trans mengakibatkan sel-sel badan menjadi kaku dan tidak fleksibel. Malangnya, lemak trans boleh didapati di mana2, dalam pek makanan atau dalam setiap makanan goreng kita. Sewaktu hamil, lemak trans ini tidak dapat membekalkan sumber yang kukuh bagi perkembangan otak bayi dan sistem sarafnya.

Pilihan lemak yang tepat dalam pembinaan sistem saraf dan otak bayi yang kuat adalah asid lemak politidaktepu omega 3 seperti DHA dan EPA. Ia adalah penting bagi pertumbuhan dan fungsi otak bayi yang sedang membesar. DHA membantu dalam perkembangan otak dan kemahiran pembelajaran si manja, baik di dalam rahim mahupun semasa bayi. Pengambilan kuantiti omega 3 yang betul membolehkan otak berfungsi pada tahap yang lebih tinggi dengan memastikan komunikasi yang tepat dan kerap di antara sel-sel saraf. Kekurangan Omega 3 boleh menyebabkan kesan negatif dalam pembelajaran, perilaku, ketajaman visual dan fungsi retina pada bayi. Kajian juga mendapati pengambilan makanan tambahan semasa hamil yang mengandungi Omega 3 berkesan mengurangkan komplikasi seperti pra-bersalin dan pra-eclampsia (penyumbang kepada kematian ibu). Seorang wanita yang hamil sekurang-kurangnya memerlukan 2.2g Omega 3 dan 300g DHA setiap hari bagi memnuhi keperluan bayi dalam kandungan dan mengekalkan tahap DHA dalam darah. Terdapat pelbagai sumber Omega 3 sekarang ini seperti ikan berminyak - ikan sardin,mackerel, salmon, ikan bilis dan produk-produknya.

Peranan Asid Folik

Asid folik merupakan sejenis vitamin B, membantu mengurangkan risiko anak dalam kandungan daripada mengalami kecacatan semasa lahir, kecacatan sistem saraf, sumbing langit dan kecacatan jantung jika diamalkan sebelum hamil. Setelah merancang untuk hamil, bakal ibu dinasihatkan mengambil 400mg asid folik sehari. Makanan yang kaya dengan asid folik adalah seperti sayuran berwarna hijau seperti brokoli, bayam, lobak hijau, asparagus dan buah-buahan sitrus serta jusnya.


credit: Majalah Pa&Ma

31 Mar 2013

Si Manja & Susu

Assalamualaikum...salam satu Malaysia....

Jom kita story2 pasal si manja ngan susu ari nih..Bukan apa,baru lepas bagi susu kat my hero nih...bukan main asyik lagi kalo dah hisap susu...lps tu kompem tido..boleh la ibu dia ambik masa nak menaip entry nih..Masa itu EMAS ok...kena curi peluang,kalo my hero dah jaga,susah skit nk wat keje...huhu




Ok...jom kita start..
Kanak2 sangat memerlukan susu sejak mereka dilahirkan. Ini kerana susu mengandungi nutrisi yang penting untuk tumbersaran dan perkembangan otak kanak2. Tak dapat dinafikan , ada sesetengah kanak2 yang agak liat untuk minum susu tambah2 lagi kalo dah kenal dengan macam2 perisa air yang lagi sedap...Perghhh, bukan main lagi buat muka kalo bg susu. Ibu bapa pon mengeluh nak mengatasi masalah ini. Tapi kan, kalo ibu bapa sendiri melengkapkan diri dengan pelbagai maklumat tentang susu dan secara tidak lansung mengamalkan pengambilan susu setiap hari, tidak mustahil anak2 juga turut sama mengikut.

Mineral utama yang terkandung dalam susu adalah kalsium. Kalsium inilah yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk proses tumbesaran serta menguatkan tulang dan gigi mereka. Kalsium juga berperanan dalam mengawal denyutan jantung, pengecutan otot dan penyembuhan luka.

Sebenarnya, kalsium diperlukan oleh setiap orang sepanjang hayatnya. Kanak2 yang sedang membesar memerlukan lebih banyak kalsium berbanding orang dewasa. Kekurangan kalsium pada peringkat kanak2 akan menyebabkan tulang mereka tidak tumpat dan berkemungkinan akan berhadapan dengan masalah osteoporosis dewasa kelak. Selain kalsium, susu juga mengandungi vitamin A, vitamin B seperti Riboflavin, Niacin, B6 dan B12, vitamin C, Zink, Fosforus dan Magnesium. 

Di dalam susu juga ada kandungan protein yang berperanan membina sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh anggota badan. Protein kemudian dipecahkan kepada komponen yang lebih ringkas iaitu asid amino.

Selain itu, karbohidrat juga terkandung dalam susu. Fungsinya adalah untuk membantu tubuh memperoleh tenaga yang diperlukan. Karbohidrat dalam susu mudah di serap dan mudah dihadamkan oleh tubuh.

Satu lagi mineral penting dalam susu ialah lemak. Kanak2 memerlukan lemak untuk membantu dalam perkembangan otak dan sistem saraf mereka. Lemak juga membantu menyerap sesetengah jenis vitamin seperti vitamin B dan C.

Susu turut mengandungi kolina ( tergolong dalam kumpulan vitamin B) yang dapat meningkatkan kepintaran kanak2. Ia berfungsi untuk perkembangan otak dan membantu mempertingkatkan daya ingatan serta pembelajaran. Kolina dirujuk sebagai 'vitamin memori' kerana diperlukan untuk membentuk asetilkolina iaitu pemancar neuro penting untuk bahagian memori dalam otak. Hasil kajian menunjukkan bahawa peningkatan tahap kolina penting untuk memastikan perkembangan pusat pembelajaran dan ingatan sepanjang tempoh membesar.

Semasa proses tumbesaran, otak kanak2 berkembang dengan lebih cepat. Apabila otak berkembang dengan sihat, sel-selnya akan berinteraksi dengan lebih cepat antara satu sama lain.

Jadi,jom amalkan minum susu dlam diet harian kita semua...anak2 sihat,ibu bapa gembira, keluarga bahagia..:)

28 Mar 2013

Tips Percutian Ibu Hamil

Assalam dan selamat pagi..



Anda semua suka bercuti x??? Sekarang tengah cuti sekolah, mesti mood cuti berkobar2 kan. Time cuti jugak lah kita boleh spend time ngan family. Masa dengan family tu sangatlah berharga.Plan nak g situ sini..nak release tension dan sedikit sebanyak dapat melapangkan otak setelah penat bekerja..Jadi, kalau dah plan nak g bercuti tuh, of course la kena prepare apa yang patut. Betul???

Ok, ari ni nak share tips bagi ibu hamil yang nak bercuti. Bukan apa, ibu hamil ni kena wat persiapan rapi sebelum memulakan perjalanan, ye x?*tetiba teringat time preggy setahun yg lepas...huhu

Tak dinafikan, ramai ibu hamil yang menolak peluang bercuti semata-mata tak mau menempuh perjalanan yang jauh. Perjalanan yang jauh akan menyebabkan ibu hamil tida selesa. Susah nak berlunjur kaki, sukar nak ke tandas, sakit pinggang dan macam2 lagilah. Apa kata, ibu2 kat luar sana praktiskan TIPS ini :

1) Pilih lokasi tempat duduk yang selesa, contohnya tempat duduk belakang supaya senang nak berlunjur atau meluruskan kaki apabila rasa lenguh2

2) Berhenti setiap 2 jam sekali. Keluar dari kereta dan lakukan senaman ringkas. Berehat seketika untuk makan, minum dan ke tandas.

3) Sediakan bekalan makanan ringkas yang mencukupi kerana ibu hamil mudah berasa lapar

4) Bawa minuman sendiri. Elakkan dari membeli air yang di jual di tepi2 jalan. Bukan apa, untuk mengelak dari terkena jangkitan virus atau bakteria

5) Walaupun sedang bercuti, jangan lupa untuk bersenam ringan...ini kerana senaman boleh membantu ibu2 hamil kelihatan segar dan terus sihat.

6) Bawa sekali buku rekod kesihatan atau rekod pemeriksaan kehamilan. Manalah tau jika berlaku sebarang kecemasan kan...

7) Bawa ubat dan vitamin yang perlu di ambil

8) Sediakan alamat atau orang2 penting yang boleh dihubungi jika berlaku sebarang kecemasan. Letakkan di tempat yang mudah dicari.

Now, preggy mummy da xde alasan  untuk bercuti...SELAMAT BERCUTI!!!!!!!!!


27 Mar 2013

Osteoporosis

Salam satu malaysia semua...ari ni nak share sikit info pasal osteoporosis. Mesti semua dah sedia maklum kan apa itu osteoporosis??


Wahhh seram tengok gambar ini...Xmau tua sebelum masa!!!!Takut!!!!



Osteoporosis merupakan pengurangan progresif terhadap ketumpatan tulang yang membuatkan tulang menjadi lemah sekaligus memudahkan tulang untuk patah. Osteoporosis boleh membawa kepada kehilangan ketinggian, sakit belakang yang teruk dan kecacatan.

Osteoporosis juga boleh melemahkan keupayaan seseorang untuk berjalan, malah boleh menyebabkan kecacatan berterusan atau kekal. Jom kita tengok apa faktor-faktor risiko osteoporosis untuk mendapat osteoporosis.

* rangka yang kecil atau semakin kurus
* sejarah keluarga yang menghidap osteoporosis
* mengalami post menopaus atau menopaus awal
* penggunaan ubat-ubatan secara berterusan seperti ubat untuk merawat asma, kekurangan tiroid dan serangan mengejut (seizure)
* rendahnya pengambilan kalsium
* tidak ada aktiviti fizikal
* merokok
* pengmabilah alkohol yang berlebihan

Osteoporosis merupakan penyakit senyap yang selalunya boleh di cegah. Namun begitu, jika tidak di kesan ia boleh berkembang selama beberapa tahun tanpa sebarang simptom sehinggalah keretakan berlaku.
Osteoporosis didiagnosis melalui ujian kepadatan mineral tulang, satu ujian yang selamat dan tidak sakit yang digunakan untuk mengesan rendahnya kepadatan tulang.

Tidak terdapat ubat bagi menyembuhkan osteoporosis, tapi terdapat beberapa ubatan yang telah diluluskan bagi mencegah dan merawat osteoporosis. Untuk mencegah atau mengurangkan kesan penyakit ini, apa yang penting adalah mengamalkan pemakanan yang kaya dengan kalsium serta vitamin D, melakukan senaman dan mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Bak kata pepatah "mencegah lagi baik dari merawat". Kita jangan biarkan bila dah sakit teruk baru mula nak cari ubat itu ini. Seharusnya, kita kena mengambil berat tentang kesihatan tubuh badan kita. Renung-renungkan....:)


p/s : Kalo Dato Michelle Yeoh minum Anlene untuk tulang kuat dan sihat, jom kita makan vitamin Ostematrix dari Shaklee untuk tulang...:)

Boleh hubungi saya 012-9623207 untuk pertanyaan lanjut jika berminat dengan produk Shaklee



"JOM SIHAT BERSAMA SHAKLEE"

21 Mar 2013

Pentingnya Kalsium

Apa itu KALSIUM????

Kalsium adalah mineral penting yang paling banyak diperlukan oleh manusia. Kalsium membantu pembentukan tulang dan gigi dan berfungsi dalam pembekuan darah serta kontraksi otot.  Dari semua kalsium yang terkandung dalam tubuh manusia, 99% terletak pada tulang dan gigi.


Jadi,mari kita tengok ape kesan kalau badan kita kurang kalsium..Antara tanda2 kekurangan kalsium adalah seperti berikut :-
  • mudah mengalami kekejangan otot
  • rambut kasar serta gugur, terutama bagi ibu2 selepas bersalin
  • lemah, tidak berdaya serta letih
  • sakit pinggang dan kaki
  • mudah marah
  • sesak nafas
  • sukar tidur
Kalau anda mengalami salah satu tanda2 tersebut, anda mungkin kekurangan kalsium. Apa nak buat yer kalau kurang kalsium??? Tak dapat dinafikan, kita boleh mendapatkan sumber kalsium dari sumber semulajadi seperti kekacang, produk tenusu dan sayuran seperti bayam. Selain itu, sebagai makanan tambahan kita boleh mengamalkan supplemnt dari SHAKLEE iaitu OSTEMATRIX.

Jom kita study sikit pasal produk terbaik nih..

Ostematrix Shaklee bukan sahaja kalsim semata, malah ianya juga mengandungi vitamin D dan juga magnesium. Berfungsi untuk :-

     *membina tulang dan igi yang kuat
     *membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
     *membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
     *membantu dalam simptom2 senggugut seperti kekejangan, perut kembung dan kemurungan.

Lagi info pasal Ostematrix...jom2 pakat tau:-

     * 1000mg (100% pengambilan harian) unsur kalsium dari sumber-sumber yang mempunyai kepekatan     yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi

     *400mg (100% pengambilan harian) magnesium membantu untuk menggabungkan kalsiumke dalam tulang serta menguatkannya

     *400IU (100% pengambilan harian) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Justeru, amatlah disarankan agar anda mengambil Ostematrix Shaklee dalam diet harian anda. Bab kata orang, mencegah itu lagi baik dari mengubati..Tak salah kita melabur untuk kesihatan. Yang mendapat manfaatnya kita jugak...Takkan kita nk tengok diri kita tua sebelum usia...gagagaga....;p
Kenapa saya kata begitu, sebabnya adalah kurang kalsium akan mendedahkan anda dengan risiko OSTEOPOROSIS...Takut kan...hihihi

So, ape lagi, jom dapatkan segera oste nih...Jangan risau susah nk telan ke ape. Oste ni didatangkan dengan kaplet bersalut yg mudah ditelan. Untuk hasil yg lebih baik, ambil 2kaplet,dua kali sehari selepas makan.



"JOM SIHAT BERSAMA SHAKLEE"


Boleh hubungi saya 012-9623207 untuk sebarang pertanyaan/fanpage http://www.facebook.com/pages/Mums-Beauty-Care/




Awet Muda

Info sharing ari ni "AWET MUDA"...



Tak dinafikan semua orang suka sentiasa muda kan..sape xsuka muda angkat tangan...hoho
Macam mana nak kekalkan awet muda?? Jom kita tengok tips2...jgn tengok aje, nnt dah setel baca kena la apply...hikssss

Untuk kekal sihat dan awet muda, kita perlu mengambil berat dalam aspek pemakanan dan senaman. Kenapa senaman penting?? Tak lain xbukan, kalo kita bersenam, sel2 kita akan berfungsi secara optimum..Perlu ingat, even makan makanan yg terbaik pun, kalau xbersenam no point jugak...So, moralnya..pemakanan dan senaman kena la seimbang.

Oleh kerana makanan yg kita makan hari ini kebanyakannya telah diproses, kita perlu juga mengambil makanan tambahan untuk membekalkan tubuh kita dengan vitamin dan mineral yg mencukupi. Berikut adalah antara makanan tambahan yg kita perlu ambil untuk kekal sihat dan awet muda :-

1) Multivitamin
    Multivitamin yg diambil mesilah mengandungi sebanyak mungkin vitamin dan mineral semulajadi kerana      kebanyakan sayur dan makanan yg kita ambil telah diproses maka akan kuranglah dari segi vitamin dan mineralnya. Pilihlah multivitamin yang mengandungi bahan semulajadi dan bukan yang sintetik.

2) Vitamin E
     Sumber vitamin E secara semulajadi adalah dari jenis kekacang seperti kacang soya dan juga minyak ikan. Walaubagaimanapun, sumber semulajadi ini tidak mencukupi untuk melambatkan proses penuaan. Jadi, untuk awet muda kita perlu mengambil vitamin E setiap hari. Kia perlu memilih vitamin E dari bahan semulajadi. Jangan ambil vitamin E yang sintetik kerana ia dibuat dari bahan kimia dan tidak baik untuk tubuh badan untuk jangka masa yang panjang.

3) Vitamin C
     Kita boleh mengambil vitamin C antara 300 ke 1000mg sehari. Bagi golongan muda, 500mg sudah mencukupi. Vitamin C secara semulajadi susah diperoleh tetapi ianya terbaik. Kebanyakan vitamin C yang terdapat di pasaran diproses dari sayuran dan dibentuk secara sintetik. Untuk memastikan penyerapan vitamin C yang berkesan dalam badan, amalkan pengambilan bersama buah-buahan kerana flavonoid dalam buah akan membantu penyerapan vitamin C ke dalam tubuh badan.

4) Vitamin B Complex
     Kita boleh ambil vitamin ini apabila badan kita selalu lemah dan kurang bertenaga. Amalkan mengambil B-complex dan mineral zink supaya kadar penyerapan dapat dipertingkatkan. Elakkan mengambil vitamin B complex yang berbentuk individu seperti B6 kerana kita mungkin akan mengambil dos yang berlebihan tanpa disedari. Jika ini berlaku, ia boleh mengakibatkan kerosakan terhadap sistem saraf kita.

5) Vitamin D
     Sumber yang terbaik adalah dari cahaya matahari yang diserap oleh kulit. Kita perlu mendedahkan kulit kepada cahaya matahari sekurang-kurangnya 1 ke 20 minit setiap hari. Ramai yang menghadapi masalah osteoporosis akibat dari kekurangan vitamin D. Walau bagaimanapun,kita perlu elakkan dari mengambil vitamin D secara sintetik kerana ia akan merosakkan buah pinggang untuk jangka masa panjang.


Renung-renungkan...untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat, kita perlu menjaganya dengan rapi dan betul. Jangan takut untuk melabur demi kesihatan tubuh badan. Dengan Shaklee, in sha Allah kesihatan kita akan terpelihara. Shaklee menyediakan semua vitamin yg dibincangkan di atas..
Boleh hubungi saya 012-9623207 untuk dapatkan nasihat dan penerangan percuma..
Lawati fanpage http://www.facebook.com/pages/Mums-Beauty-Care/


"Jom Sihat Bersama Shaklee"

14 Mar 2013

Sihat Sepanjang Tempoh Hamil



Yeay...saya disahkan hamil!!!!
Seronok...Teruja...Xtau nk cakap apa...Syukur alhamdulillah!!!
Tu pengalaman sy setahun yg lepas. Now dah ada baby boy...br 4bln...:)
Mummy2 lain pon mesti happy macam sy jugak kan bila dah tau preggy. So,apa yg perlu ek bila tau kita pregnant???? Macam2 benda bermain dlm fikiran kan. Ape yg plg best adalah kita dilayan bagai puteri raja. Semua yg nk tentu dapat. Kalo xdpt,buat ayt baby yg nk mkn...ngeee

Sepanjang kehamilan, aspek kesihatan perlu di titikberatkan demi ibu dan baby. Kita perlu mengamalkn pemakanan yg seimbang. Selain itu, pengambilan supplemnt juga penting. Di sini, saya nak share sedikit info tentang supplement SHAKLEE yg boleh diambil sepanjang tempoh hamil.


 1) VITALEA - (sebiji sehari)
 Multivitamin terbaik yg mengandungi zat besi@ iron. Ia sangat membantu dalam pembentukan darah merah. Ibu2 yang mengandung juga digalakkan mengambil vitalea kerana keperluan zat yg diperlukan oleh si ibu dan juga untuk tumbesaran bayi....Pssstttt...kalo ibu dah amik vitalea ni, ibu2 xyh amik obimin dah...;p


2) B- COMPLEX - (sebiji sehari)

Shaklee B-complex mengandungi 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh badan bagi menggantikan nutrisi vitamin B yang hilang untuk menguatkan jantung, paru2 dan organ2 penting yang lain. Bagi ibu hamil, pengambilan B-complex yang lengkap dengan asid folic tersangat la bagus. Asid folic ni berfungsi memastikan pertumbuhan bayi adalah seiring dengan pembesarannya. Asid folic juga penting untuk tumbesaran otak bayi..Ianya juga dapat mencegah kecacatan pada bayi dalam kandungan. Tetapi, semua itu kuasa yang maha Esa...kita hanya berusaha dan berikhtiar selain berdoa kepadaNya..


3) OSTEMATRIX - (4biji sehari)

Pengambilan kalsium yg cukup sangat penting bagi ibu hamil. Ianya penting untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Kalsium inu juga penting bagi bayi dalam kandungan untuk pertumbuhan otot dan saraf bayi.

4) VITAMIN C  - (sebiji sehari)

Vitamin C membantu pembentukan kolagen dan sistem antibodi serta menguatkan sistem imun badan. Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.
 
 
5) OMEGA GUARD - (sebiji sehari)
 


Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan kerana mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari omega juga penting untuk pembentukan mata bayi selain mebantu mengawal paras kolesterol dalam badan bagi ibu hamil.


6) Energizing Soy Protein (ESP) - (sekali sehari)


Ianya sangat pentng untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita mengandung kerana ia bolehmemberi tenaga bagi mereka yang mengalami morning sickness. Protein yang berkualiti tinggi dalam ESP juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Selain itu, ESP juga merupakan KUNCI untuk melawan penyakit. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta. uterus, penghasilan susu dan membantu pengaliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting apabila ibu memasuki trimester ketiga bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

So,disyorkan ibu2 hamil mengambil semua vitamin tersebut sebagai makanan tambahan sepanjang kehamilan demi kesihatan ibu dan bayi. Pengambilan vitamin adalah seperti berikut :-

*Trimester 1 - Vitalea + B-complex + Vitamin C + Ostematrix + ESP(kalau bajet lebih...;p)
*Trimester 2&3 - Vitalea + B-complex + Vitamin C + Ostematrix + Omega Guard + ESP



Boleh sms/pm 012-9623207 untuk sebarang pertanyaan atau 
fanpage : http://www.facebook.com/pages/Mums-Beauty-Care/241605725976192 

"JOM SIHAT BERSAMA SHAKLEE"

Labels

air kosong. tidak elok untuk bayi (1) alahan (1) alahan ketika hamil (2) Alfalfa (3) anemia (1) Asid Amino (1) Asma (2) Atasi Kulit Bekedut (1) atasi masalah alahan (1) Atasi pedih ulu hati (1) Atasi puting luka (1) Atasi Resdung Dengan Alfalfa Dan Vitamin C (1) Atasi sembeli dengan herblax (1) Atasi sembelit Ketika Pantang (1) ayam masak pakpik (1) B-complex (4) bakar lemak (1) Bangkok (1) Basic H (2) Batuk Berkahak (1) bebas paraben (1) Bell's Palsy (1) Bengkak susu (1) Berhenti Merokok Dengan Vivix (1) Bioflavonoid (1) Biz Shaklee (1) buang lemak (1) cara cerai susu (1) Cara Kempiskan Perut (1) cara makan. suplemen lambat bertindak (1) Cara Mengatasi Anak Mengamuk (1) Cara Menghilangkan Jerawat (1) cegah keputihan (2) cegah sembelit (2) Cerahkan Kulit (1) cerai susu badan (1) Cod Pengkalan Chepa (2) COD Vivix Bachok (4) COD Vivix Pengkalan Chepa (3) Collagen (4) COQ (1) cuci lantai (1) Daftar Ahli (2) demam (1) Demam Denggi (1) diebetis (1) EBM (1) ESP (11) ESP untuk Ibu Hamil (2) esp yang popular (3) Faktor Jerawat (1) faktor keputihan (1) faktor penyebab puting sakit (1) faktor suplemen lambat bertindak (1) Free Trip (1) fungsi vitamin (1) Garlic (1) Garlic Oil Rawat Batuk (1) Gastrik (1) gigitan nyamuk (1) GLA Complex (1) Gout (1) hamil (1) hb rendah (1) hemoglobin (1) Ibu Berpantang (1) ibu hamil (1) Ikan Kembung Masak Asam Pedas (1) Jana Pendapatan (1) jenis warna keputihan (1) Jerawat (1) join ahli (4) kawen (4) Kebaikan ESP (2) kebaikan mealshake. rawat asmaa (1) keburukan air masak pada bayi (1) kenapa esp shaklee (2) Kencing Manis. vivix (3) kentut faraj (1) keputihan (1) Kesihatan dan Kecantikan (1) khasiat esp shaklee (2) khasiat tembikai bagi ibu hamil (1) Khasiat Vivix (2) kolagen hot (1) kolagen Shaklee (2) Kolagen Shaklee Untuk Sakit Belakang (1) kolagen terbaik (1) kombinasi ESP (1) Krim Herbal Blend (1) krim serbaguna (1) Krim shaklee (1) Kulit Sensitif (1) kurang air masak (1) Kurus selepas bersalin (1) kurus sihat (1) makanan ketika alahan (1) makanan tambahan (2) Manfaat Detoks (1) Masker (1) masker vitamin E (1) Mealshake (3) mealshake untuk semua (2) menu tengah hari (1) menyusu bayi. Posisi menyusu (1) menyusu dengan betul (1) Mimpi Ngeri Ibu Menyusu (1) mop lantai (1) multi vitamin (1) Nutriferon (1) nutrisi lengkap (1) Nutriwhite (1) Omega (3) OMEGAGUARD (4) Oste (2) Ostematrix (3) otak cergas (1) pantang ais (1) penapis air (1) pencuci serbaguna (2) Pengedar Shaklee Bachok (9) Pengedar Shaklee Kota Bharu (6) Pengedar Shaklee Pengkalan Chepa (8) Penyusuan Eksklusif (1) Peppermint Ginger Plus (2) Performance Drink (1) Petanda bayi sudah turun (1) petua (2) Petua Bersalin (1) Phytocol-ST (1) Preggy moment (4) Pregnancy (4) Promo (3) Promo Disember 2014 (1) promo mealshake (1) promo vitamin C (2) Promo Vitamin E (1) promosi esp shaklee (6) PromoVivix (1) Prostat (1) Pudarkan Parut (1) Punca Jerawat (1) puting sakit ketika menyusu (1) Rambut gugur (1) ramuan kolagen shaklee (1) Ramuan Vivix (2) rasa loya ketika hamil (1) rawat air (1) Rawat Asma (1) rawat keputihan (1) Redakan Selsema (1) resdung (2) RESEPI ESP (1) Resepi puree (1) resepi simple (1) rose hips (1) Ruam (1) Ruam Hilang Dengan Herbal Blend (1) sakit gigi (1) sakit urat (1) sarapan lengkap (1) sarapan seisi keluarga (1) sebab susu kurang (2) Set Asas Ibu Hamil (1) Set bajet slim (4) Set Cantik (1) Set Ekzema Shaklee (1) Set Gout (1) Set hamil Shaklee (2) set kanak-kanak (2) Set Kehamilan (1) set kesuburan (1) Set Kulit Shaklee (4) Set Menyusu (2) Set Menyusu Bajet (1) set menyusu dan kurus (2) Set Menyusu Lengkap (1) Set Pantang (1) Set Pantang Shaklee (1) Set Perut Kempis (1) Set Rambut Shaklee (1) set resdung (1) Set Tulang Patah (1) shaklee (3) Shaklee Collagen Powder (1) Shaklee Kelantan (1) SID (1) Side Income (1) SIhat (1) Sirap Shaklee (1) Skincare Bebas Kimia (1) SLE (1) Stress (1) Sumber Omega (1) Suplemen Anak Bijak (2) supplemen penggalak susu badan (2) susu ibu (2) tembikai susu (1) Testimoni (3) Testimoni Kolagen Shaklee (1) testimoni set bajet menyusu (1) Testimoni Vivix Untuk SLE (1) Tips (2) Tips Anak Sukar Tidur (1) Tips Banyakkan Susu Badan (1) Tips Pemilihan Pam Susu (1) Title Bonus (1) trimester pertama (1) tumit pecah (1) Urus EBM Semasa Travel (1) Vitalea (2) Vitamin C (4) Vitamin C Sustained Released (2) vitamin cantik (1) vitamin dalam tembikai susu (1) Vitamin E (1) Vivix (9) Vivix Atasi Kencing Manis (1) water pitcehr (1) zat besi (1) Zinc Complex (2)
Supplemen Sihat Store™ © . Designed by MaiGraphicDesign